Followers

Friday, January 13, 2017

EPISOD 1 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY



EPISOD 1 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY 

Entah kenapa teringat kisah kehidupan FY dulu... 

1971 
Pindah dari Segamat, Johor ke rumah setinggan di Jalan Enggang Kampung Datuk Keramat, kemudian pindah lagi ke rumah setinggan di Pantai Dalam bila bapa FY mendapat kerja sebagai Pak Gad di UM. Gaji pokok RM107.00... Anak 3 orang setahun sorang! FY anak kedua. Perghh!!!

Hidup susah... Mak tak bekerja tapi mengambil upah menjahit baju kurung... Bunyi mesin jahit tu dan sinonim dengan kehidupan FY mana taknya sampai pukul 4 pagi pun mak FY masih menjahit. Rumah penuh dengan kain perca. Cuma pagi raya jer kain perca tersorok, nampaklah kemas sikit.

Makan ala kadar selalu dok makan kerang dulu FY tahu kenapa rupa rupanya kerang murah 20 sen sekati atau 600gm ikut ukuran masa kini. Patutlah muka FY pun dah macam kerang busuk... hawhawhaw...

Tak ada tadika terus masuk sekolah darjah 1 di Brickfields. Oleh kerana kekangan hidup abang FY di hantar ke kampung nenek bela selama beberapa tahun.

Panjang nak cerita... Pendekkan masuk ITM, tak cukup duit bayar yuran, setiap kali cuti semester FY cari kerja, cleaner di subang airport, 7 eleven di SS2, tolong meniaga pasar malam di pantai dalam, bangsar, sek 17 pj, mc d di jalan silang, ofis boy di jalan kemajuan... tak kesahlah apapun kerja asal dapat duit bayar yuran ITM...

Setel ITM mak suh sambung bapa kata tak payah! Aku umur 17 tahun dah kuar rumah! tak susahkan orang tua katanya... Kalau kau sambung aku takkan bagi kau satu senpun katanya lagi...

Adoiyai... nak sambung ker?

Moral of the story FY datang dari keluarga susah manalah ada duit nak melabur saham... From zero, 0, kosong, telor ayam... Manalah ada duit nak pergi seminar saham dll...

Tapi kalau kita kata tak boleh maka tak bolehlah...

Cuba kata boleh.. InsyaAllah pasti boleh! Percayalah...

Kalau FY boleh pasti anda juga boleh!

Nukilan...


FY

No comments:

Post a Comment