Followers

Wednesday, February 22, 2017

EPISOD 33 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY

EPISOD 33 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY

1997
Anak pertama FY Nurul Aina dilahirkan di Universiti Hospital, Kuala Lumpur. Cahaya mata pertama itu didapati menghidap penyakit jantung berlubang. Hidup masih susah. Tahun pertama perkahwinan. Superbike dah jual buat belanja kahwin... Hawhawhaw... Kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Naik motor kapcai C70 dari rumah sewa di Shah Alam ke pejabat di Kuala Lumpur. Isteri 1.

1999
Anak kedua Nur Nadia dilahirkan, hidup masih susah, market jatuh lepas Asean Financial Crisis 1997-1998. Motor kapcai C70 kena curi tapi dapat beli motor Suzuki RG110. Dah dapat beli rumah apartmen di Pandan Indah. Start buat kelas tuisyen di rumah. Isteri 1.

2002
Anak ketiga Ammar Faris dilahirkan. Dah dapat beli kereta Proton Wira. Senanglah sikit nak balik kampung. Dapat beli rumah teres di Nilai. Buat business part time publish buku dengan Busu Halim. Isteri masih lagi 1.

2005 
Anak keempat dilahirkan Nur Danisha. Keadaan lagi baik dan dah dapat beli kereta Mazda walaupun isteri sudah mengambil VSS dan berhenti kerja. Kemudian dapat menunaikan umrah buat kali yang pertama. Isteri masih yang sama 1 orang.

2008
Anak kelima Nurul Huda dilahirkan. Dia juga disahkan menghidap penyakit jantung berlubang. Market jatuh merudum lagi sebab isu Sub Prime. Kereta Mazda terpaksa dijual. Pakai Myvi tapi anak dah ada 5 orang. Adoiyai... Isteri? 1 jugak!

2010
Isteri keguguran anak keenam setelah 11 minggu dalam kandungan. Sob... Sob... Masih bertahan, kedudukan kewangan ala kadar sahaja. Business lain semua dah berhenti. Fokus kepada remisiering dan mula menjalankan seminar saham kecil kecilan. Masih 1 isteri yang sama.

2013
Anak ketujuh Dini Zarra dilahirkan di SJMC, bawa baby balik dalam kereta Toyota Vellfire ke rumah yang lebih selesa. Setelah 7 orang anak (satu simpan) bersama seorang isteri rezeki Alhamdulillah... Setakat inilah. Besok lusa tak siapa tahu.

Itu kronologi dalam aspek anak-anak dan isteri dalam episod kali ini.

Apa yang boleh disimpulkan? Pada FY maka benarlah lagi ramai anak maka lagi banyaklah rezeki yang akan datang bersamanya dan bukan sebaliknya sepertimana yang dipercayai sesetengah pihak. Takut ramai anak kerana takut hilang kualiti, takut tak cukup duit dan macam-macam alasan yang lainnya.

Keduanya isteri seorang dan tak bekerja? Maka sesuailah keadaan ini dengan pandangan Islam. Jadi taklah termakan duit gaji isteri pulak nanti. Kalau dia halalkan OK, kalau tak KO!

Kalau tambah isteri pulak... Alamak! Dua kali seronok dua kalilah problemnya agaknya... hawhawhaw...

Pada FY umpama menyusun jigzaw puzzle kalau semua perkara dah tersusun rapi maka jaga ajalah elok-elok.

Itu jer buat kali ini.

Harap ada manfaat buat anda.

FY

Andai anda suka kisah anak Pak Gad bernama FY ini, like dan sharelah cerita ini supaya orang lain juga akan mendapat manfaat darinya. InsyaAllah.

Kalau anda ketinggalan episod-episod yang lepas, Layari www.manrempit.blogspot.com ia ada di sana. Sambil tu bacalah novel Man Rempit anak Pak Gad jugak tu...

Novel tersebut memenangi Dana Anugerah Penulis 2012 dahulu...

Mungkinkah ia juga kisah FY?

No comments:

Post a Comment