Followers

Thursday, January 19, 2017

EPISOD 14 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY




EPISOD 14 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY

Sambungan dari episod lepas...

Mac 1988
Hari Result SPM Part 2

Selepas ke kantin dan bertemu dengan Cikgu Salbiah, FY menuju ke pondok telefon. FY nak telefon mak memberitahunya akan keputusan SPM yang masih berada di tangan FY. Jam menunjukkan 11:30 pagi. FY kena kembali bekerja jaga periksa di UM selepas itu...

Menaiki bas Tong Foong 123 untuk kembali bekerja di Universiti Malaya masih dengan masih dengan hati yang kecewa. Pelajar-pelajar sekolah Menengah Sains Selangor yang menaiki bas itu punyalah bising bercakap antara satu sama lain mengenai keputusan SPM mereka. FY duduk di penjuru belakang bas berdiam diri.

Jauh di relung hati, "aku tahu aku boleh buat dari ini, kalaulah tiada masalah-masalah kehidupan di kiri dan kanan, di atas dan bawah aku tahu aku boleh dapatkan keputusan yang jauh lebih baik dari ini". Hati FY berbisik...

"Namun kalau difikirkan kembali ada orang lain yang lebih teruk masalahnya dalam hidup tetapi mereka juga boleh berjaya. Ini semua bukan alasan atas kekecewaan ini. Lagipun memandang kepada yang lebih teruk adalah lebih wajar. Itu kata Nabi SAW." FY cuba memujuk hati...

"Takperlah! Aku akan bangkit! Aku berazam akan buat lebih baik lagi di masa depan! InsyaAllah..."
FY cuba menjentik hati dan mengembalikan semangat yang hilang entah kemana...

Di UM
Tiba di UM, ramai yang telah berada di sana. Kebanyakkan penjaga-penjaga peperiksaan terdiri daripada lepasan SPM seperti FY dari sekolah-sekolah yang berlainan di sekitar Petaling Jaya. Kebanyakan mereka adalah anak anak kakitangan awam di UM.

Puan Normah supervisor kami terus mendapatkan FY. 
"Macamana result kamu Faizal?" Tanyanya...

"Cukup makan je Puan Normah..." jawap FY perlahan meneruskan perjalanan masuk ke pejabat  yang letaknya di perpustakaan.

Kebanyakan mereka mendapat gred 2 dan 3, malah yang tidak lulus dan mendapat sekadar sijil SAP ( Sijil Am Pelajaran ) pun ada. Yalah semuanya anak kakitangan awam, anak kerani anak Pak Gad dan anak ofis boy. Dan kebanyakan mereka juga dalam jurusan Sastera. Faham-faham ajelah. FY pula dalam jurusan Mekanikal.

Bila mereka bertanya pada FY tentang keputusan SPM, FY cuma menjawab - "Bolehlah... Cukup makan..." Wajah sugul FY cukup meyakinkan sesiapa sahaja yang memandang ketika itu.

Salah seorang daripada mereka mendapat kelulusan A1 dalam mata pelajaran Bahasa Malaysia. punyalah dia bangga menceritakan pada semua orang. Tapi matapelajaran lain ke laut...

"Bukan senang nak dapat A1 dalam Bahasa Malaysia tahu!" Katanya bangga di hadapan kawan kawan yang lain.

"Bro! Meh sini kejap!" FY memanggilnya.

Slip keputusan SPM FY dikeluarkan dari poket. Seakan mengurut daun pakau huruf dan abjad A1 dalam matapelajaran BM itu FY tunjukkan padanya. Terus melipat slip tersebut dan menyimpannya kembali.

"Woi! Faizal pun BM dia A1 lahhh!" Jeritnya lantang!

" Cakap betul-betulah apa result kau! Bagi aku tengok!" Pintanya lagi.

Puan Normah menoleh tertanya-tanya. Dia tak percaya FY boleh lulus cemerlang kerana sikap jovial dan loyar buruk FY itu tidak menggambarkan petanda yang FY seorang pelajar yang cerdas.

FLASHBACK DI SEKOLAH TEKNIK

Pondok telefon di Sekolah Teknik itu terdapat sebuah kotak telefon. Untuk menelefon ada butang A dan butang B. Butang A untuk bercakap butang B untuk memasukkan duit.

"Assalamualaikum mak, saya dah dapat result nie..."

"Ha, kau dapat grade berapa? grade 3? grade 2? Tak apalah apa-apapun mak bersyukur." Ujarnya tanpa memberi peluang untuk FY menjawab.

"Saya dapat Grade 1 mak..."

"Ye ke? Serius ni?" Soalnya lagi meminta kepastian.

"Ha ah" Jawab FY perlahan.

"Wahhh! Tahniah! Tahniah! Kau nak makan apa malam ni? Mak masakkan... Kau nak hadiah apa? Mak belikan..." Jawabnya ceria...

"Saya taknak apa-apa mak..." Jawab FY dengan penuh pengertian. Hanya dia yang mengerti akan jawapan yang diberikannya tadi.

KEMBALI KE UM
Kak Normah masih tidak berpuas hati lalu bersemuka dengan FY. "Berapa result FY sebenar- sebenarnya. Akak tak percaya yang result Faizal tu cukup makan.."

"Sebenarnya saya dapat grade 1 Kak Normah..." Jawab FY perlahan.

"Laaa.. Habis tu kenapa muka macam kecewa je? Kenapa sedih?" soalnya lagi. 

FY diam... tiada jawapan...

"Boleh akak tengok result tu?"

Dengan berat hati FY mengeluarkannya dari poket seluar lantas menghulurkan slip keputusan SPM tersebut kepadanya.

"Hurm... Bagus nie... BM, English, Math A, Lelain kredit... Cuma add maths dan matapelajaran  kejuruteraan pun lulus... Tak ada yang gagal!" Dia membuat kesimpulan.

"Kalau akaklah dapat result grade 1 macam Faizal ni, satu kampung akak bergendang. Buat kenduri 3 hari 3 malam! Bukan senang nak dapat grade 1. Aliran Sains pulak tu. Faizal pulak boleh sedih. Pelik akak tengok... Kelulusan ni cukup untuk sambung belajar Faizal..." Tambahnya lagi...

"Betul kak tapi ia tak cukup untuk saya menyambung pelajaran dalam bidang Engineering... Kelulusan ini cukuplah kalau saya nak sambung dalam bidang pengurusan pembankan, Accounting, bisnes atau yang seangkatan dengannya." Balasku pula.

"Laa... tak kisahlah nak ambil apa bidang sekalipun, yang penting dapat sambung belajar! Rezeki semua ditangan Tuhan Faizal..." Hujahnya.

"Buat masa ni lebih baik Faizal enjoy keputusan ni! Bergembira! sebab beribu orang kat luar sana yang nakkan keputusan macam Faizal ni..." Ujarnya lagi.

Bila aku fikirkan balik ada benar juga kata-kata kak Normah itu.

Ini kerana selang beberapa hari kemudian heboh satu Kampung Awal tentang pencapaian FY itu. Ini kerana tiada seorang pun di kalangan anak-anak Pak Gad yang mendapat grade satu pada tahun itu. Kembanglah ibubapa FY tu...

Maka ramailah ibu bapa yang ingin menghantar anaknya belajar tuisyen dengan FY. Macamana nak ajar? FY pun belajar last minute. Isi banyak-banyak dalam otak ni dalam masa sebulan lepas exam semua dah keluar... Dah kosong! Hawhawhaw...

Sebagai hadiah mak FY memberikan RM100.00.

Tahu apa FY beli dengan duit tu?

Jacket jeans stone wash yang tengah trending pada masa tu. Kalau naik motor pakai terbalik! Baki buat makan KFC... Sedappp!

Moral of the story - Jangan study last minute! Itu jer...Hawhawhaw...

InsyaAllah kita jumpa besok!

FY

Andai anda suka kisah anak Pak Gad bernama FY ini, like dan sharelah cerita ini supaya orang lain juga akan mendapat manfaat darinya. InsyaAllah.

Kalau anda ketinggalan episod-episod yang lepas, Layari www.manrempit.blogspot.com ia ada di sana. Sambil tu bacalah novel Man Rempit anak Pak Gad jugak tu...

Mungkinkah ia juga kisah FY?

EPISOD 13 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY



EPISOD 13 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY

Episod - SPM.

Akibat cinta monyet semasa di sekolah Menengah Teknik Cheras telah menyebabkan dalam peperiksaan percubaan SPM FY cuma mendapat gred 3. Bengkek je mak dan bapak pak gad FY tu.

Masa tulah pulak clash dengan girlfriend... Adoiyaiii... Emosi keremajaan terganggu dan terpalit kedukaan yang mendalam... hawhawhaw...

Korang masa belajar jangan sibuk nak bercinta... kang ke laut semuanya...

Ini tak boleh jadi, kelulusan grade 3 begini tidak membolehkan FY menyambung pelajaran ke Universiti. Takkanlah kerana awek FY akan gagal dalam akademik, dalam kehidupan.

Peperiksaan SPM lebih kurang sebulan lagi. FY mesti mengatur strategi untuk lulus dah seterusnya menyambung pelajaran ke tahap yang lebih tinggi. Jadi strategi FY adalah untuk mendapatkan A dalam untuk pelajaran mata pelajaran Bahasa Malaysia, Bahasa inggeris dan Matematik juga kelulusan kredit dalam 2 mata pelajaran Sains iaitu dalam hal ini Fizik dan Kimia kerana di sekolah Teknik kami tidak belajar mata pelajaran Biologi. Kalau ada semua ni cukup untuk melayakkan FY ke Universiti pada ketika itu.

Disebabkan strategi itu maka matapelajaran Add Maths, Geografi dan yang kena mengena dengan kejenteraan dan mekanikal FY biarkan hanyuttt...

Selepas peperiksaan percubaan itu, memang tiada apa yang nak dipelajari lagi di sekolah, kami ke sekolah hanya untuk tujuan mengulangkaji.

Jadi bangun pagi jam 6:00 menapak dari Kg Awal ke Kg Kerinchi tunggu bas Sri Jaya untuk ke Jalan Silang di Kota Raya. Dari Jalan Silang naik bas Tong Foong 123 ke sekolah di Cheras. Jam 2:00 balik dari sekolah pergi ke Perpustakaan di Pusat Islam belajar lagi. Jam 6:00 petang, balik ke rumah, Jam 08:00 malam terus keluar ke Siswarama UM tempat dimana siswa siswi belajar. Belajar lagi sampai jam 2 hingga 3 pagi. Tidur 2-3 jam, jam 6 pagi bangun pergi sekolah lagi... Kat sekolah kalau ngantuk tidur sebab masa tu dah tak belajar, masa ulangkaji jer... Hujung minggu study lagi...

Tolak hari Selasa jam 8:30 ke 9:30 malam layan McGyver dulu sebelum pergi study.

Suatu hari itu FY tengah tidur dalam kelas masa sesi ulangkaji matematik moden bersama cikgu kelas kami Cikgu Salbiah.

Member sebelah kejut sebab ada satu soalan di papan hitam yang tidak dapat diselesaikan oleh semua pelajar di dalam kelas tersebut. Semua pelajar dah cuba tetapi masih tidak mendapat jawapannya hanya FY seorang sahaja yang masih belum mencubanya sebab FY tidur dalam kelas masa tu.

"Bro! Bangun! Cikgu Salbiah panggil suruh jawab soalan papan hitam tu.."

Dengan keadaan terpisat-pisat FY terus saja bangkit menuju ke papan hitam...

FY belasah ajelah menulis dan terus menulis, mengira dan terus mengira... Entah betul entah tidak jawapan yang FY bagi tu... Tak kesahlah salahpun sebab satu kelas pun tak dapat jawab...

Siap jer FY terus letak tanda hashtag ni - # Sap sap sap sap bunyinya di papan hitam bewarna hijau tu.

Cikgu Salbiah terkesima.

"Korang tengok tu" katanya... "Korang semua yang jaga tak dapat jawab, Faizal yang tidur tu pun tahu jawapannya!"

"Kalau macam tu kami pun kena tidur jugaklah cikgu..." Jawab salah seorang dari mereka diikuti dengan hilai tawa seluruh kelas 5 Mekanikal 2 itu...

FY sekadar tersengih macam kerang busuk... Sambung tidur... Malam kang nak kena stay up belajar lagi... Bisik hati FY...

Semenjak hari itu Cikgu Salbiah tak pernah marah kalau FY tidur dalam kelas sekalipun... Hawhawhaw...

Mengikut jangkaan cikgu, FY boleh mendapat paling kuat grade 2 dalam peperiksaan SPM nanti.

Rahsia FY - Kenapa Allah sarankan kita solat malam? Sebab masa tu orang lain tidur, jadi masa orang ramai tengah tidur, siapa yang bangun solat malam, dialah yang akan dapat manfaatnya.

Jadi siang FY tidur pada masa orang ramai-ramai belajar tapi malam FY bangun pada masa orang ramai tengah tidur supaya Allah nampak FY seorang tengah belajar. Hawhawhaw...

Lagipun siang-siang bising, malam-malam dini hari keadaan sunyi sepi senang sikit ilmu nak masuk agaknya...

Dulu tak macam sekarang... kami dulu tak cukup prasarana untuk belajar. Bukan macam sekarang semua ada, ada komputer dan internet, buku latihan bersepah, ada tuisyen yang canggih sana sini, ada bilik yang terang benderang siap ada aircond lagi. Mak bapak siap buatkan nescafe untuk anak belajar.

Anak - bukannya belajar tapi tidurrr... Mana taknya bilik aircond sedap... Takpun main game kat Internet... Bila pintu bilik terkuak terus cover line! hawhawhaw...

Woit! Bangunlah belajar... Ingatlah salah satu perkara yang membanggakan ibu bapa ialah bila anda cemerlang dalam pelajaran. Depa tak minta banyak punnn...

Mac 1988
Hari besar budak SPM - Result keluar.

FY sedih melihat result yang ada tangan FY pada ketika itu.
Mereka yang cemerlang bergembira sedangkan mereka yang gagal bersedih. Itulah lumrahnya.

Menuju ke kantin, dalam keadaan sugul FY ditahan oleh cikgu Salbiah. 

"Macamana result kamu Faizal tanyanya?" Soal cikgu yang tinggi lampai itu.

FY menghulurkan slip keputusan peperiksaan SPM itu ke tangannya tanpa berkata walau sepatahpun.

Tak semana-mena setelah melihatnya slip itu terjatuh dari tangannya. Dia seakan terkejut.

FY membongkok mengutip slip tersebut dan meletakkannya semula di tangan Cikgu Salbiah.

"Tahniah Faizal! Cikgu tak sangka! Tapi kamu dari dulu cikgu perhatikan memang bijak cuma kamu malas! Tapi result ni bagus! Tahniah sekali lagi..." ujarnya...

"Terima kasih cikgu..." Jawab FY seakan tidak bermaya... Masih kecewa dengan keputusan itu.

Selepas ke kantin FY menuju ke pondok telefon. FY nak telefon mak. Jam menunjukkan 11:30 pagi. FY kena kembali bekerja jaga periksa di UM selepas itu...

bersambung... hawhawhaw... Jangan mare... Nanti cepat tue...

Sekian episod kali ini.

Nantikan sambungannya besok seperti biasa jam 9 malam. InsyaAllah..

FY

Andai anda suka kisah anak Pak Gad bernama FY ini, like dan sharelah cerita ini supaya orang lain juga akan mendapat manfaat darinya. InsyaAllah.

Kalau anda ketinggalan episod-episod yang lepas, Layari www.manrempit.blogspot.com ia ada di sana. Sambil tu bacalah novel Man Rempit anak Pak Gad jugak tu...

Mungkinkah ia juga kisah FY?

EPISOD 12 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY


EPISOD 12 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY

Episod FY mencari duit.

Oleh kerana kesukaran hidup pada zaman itu, FY mula mencari duit bekerja sejak muda remaja lagi, seawal umur 15 tahun. Yelah pada masa itu banyak peer preasure dari sekeliling. Budak lain ada kereta remote control, ada basikal BMX, ada permainan Nintendo dan sebagainya. Kita tengok merah mata jer. FY nak kena ada jugak, tak dapat baru second hand pun jadilah...

La ni anak FY apa jer yang tak ada... Boleh dikatakan semua yang kanak-kanak lain ada, depa pun ada. Basikal Fixie, Xbox, Motor kecik, Kamera DSLR, Hoverboard, Scooter semua ada. Bukan setakat kereta control, kereta control siap boleh naik lagi! Bukan apa, FY taknak anak-anak FY rasa apa yang FY rasa dulu.

Kadang-kadang bukan anak FY yang nak tapi FY yang lebih. Hawhawhaw.... Faham-fahamlah dulu tak dapat maa...

So untuk dapatkan semua ini kenalah cari duit. Pada mulanya FY membantu abang Razali menjual buah-buahan kemudian Busu Halim menjual air soya dan taufu fah di pasar malam.

Pulang dari sekolah FY akan mengikuti mereka dari satu pasar malam ke satu pasar malam yang lain. Samaada di Seksyen 17 Petaling Jaya, Brickfields mahupun di Pantai Dalam. Buka gerai, pasang khemah, buka meja, letak barang jualan hinggalah sampai lewat malam masa untuk tutup gerai. Menjual memang best kecuali hari hujanlah tapi nak buka tutup gerai memang memenatkan. Besok lalu rutin yang sama ke tempat lain pula. Dapatlah duit poket lebih sikit untuk ke sekolah. Sambil tu dapat buah-buahan atau air soya kalau tak habis dijual.

Sebenarnya pelajaran penting di sini ialah untuk melenyapkan perasaan malu dari dalam diri. Kalau dahulu FY berada di tempat pembeli, buat kali pertamanya FY seorang remaja berdiri di hadapan gerai berada di tempat penjual. Malu wei. Kang kawan sekolah nampak, jiran nampak, awek nampak dsbnya... Macam-macam bermain di kepala. Tapi sebab nak cari duit punya pasal FY lupakan semua itu. Lama-kelamaan perasaan malu itu hilang dan menjual menjadi perkara biasa.

Lepas SPM kerja jaga peperiksaan di UM dan kemudiannya sebagai cleaner di Subang Airport. Kalau sekadar cuci tandas, mop lantai, wax lantai, lap cermin bawa mesin cuci lantai tu perkara biasa. Untuk pengetahuan anda mengendalikan mesin cuci lantai itu bukannya mudah. Silap bawa ia akan berpusing-pusing dan wayarnya akan membelit diri anda. Tak caya tanyalah kawan cleaner anda! Ada ker? 😂

Dapatlah duit sikit sebagai persediaan untuk masuk ke ITM.

Cuti semester dalam sebulan FY cari kerja juga, sebab nak cari duit untuk yuran dan persediaan untuk kembali ke ITM dalam semester yang seterusnya. Tak kesahlah apa kerja janji halal. Cari aje dalam surat khabar Malay Mail pada masa itu. (Dulu suratkhabar Malay Mail ni ada ruang Classified dimana banyak iklan ada di situ) Sure ada kekosongan kerja di sana sini. Yang penting masa interview pakai sijil SPM, jangan cakap kita tengah cuti semester. Kalau tak, tak dapat kerja nanti. Tipu sunat sikit! Hawhawhaw...

Dapat kerja 7 Eleven, kerja syif. Kalau syif malam kena masuk stok, kena buat front facing, kena cuci mesin aiskrim, dulu 7 Eleven ada jual aiskrim yang macam aiskrim McDonald's tu. Kerja 7 Eleven ni ada satu benda yang tak boleh tahan iaitu bunyi pintu ting tong itu. Bila hari-hari dengar mimpipun dengar bunyi ting tong ting tong ting tong... bunyi bila orang keluar masuk kedai. Kalau tak percaya cuba tanya kawan anda yang kerja 7 Eleven tu. Ada ke?. 😂

Sebenarnya selain itu FY pernah bekerja di McDonald's, mengajar tuition, mat despatch, kerani dan macam-macamlah tapi itu dalam episod yang lain nanti. Bawak fork lift yang tayar belakang yang bergerak tu pun pernah buat!

Setelah melalui semua ini apakah yang terjadi pada FY? 

Jawapannya mudah. 

FY menghormati dan menyayangi semua orang, Cleaner, Tea Lady, pekerja McDonald's, 7E, Mat Despatch, pekerja gerai dan sebagainya kerana FY pernah berada di tempat itu. FY faham perasaan dan hati mereka bila kena marah dengan pelanggan dan sebagainya. 

FY juga sayang pada Pak Gad sebab mereka mengingatkan FY kepada arwah bapa FY. Kalau ada peluang sure FY belanja depa makan.

FY selagi daya akan cuba mengelakkan diri dari memijak lantai yang baru dimop cleaner kerana tidak mahu meninggalkan jejak untuk dimop semula. Kesian cleaner tu.

FY selagi daya akan mengemas meja dan membuang sampah ke dalam tong di Mc Donald's kalau FY makan di sana.

Tak kesahlah siapapun anda, FY akan tetap muliakan lagipun tak masuk syurga seorang manusia yang sombong. Lagipun apa yang kita ada untuk disombongkan? Semuanya hakmilik mutlak, amanah yang dipinjamkan oleh Allah Taala kepada kita. Tak kiralah ilmu, rupaparas, harta benda, kepandaian dan sebagainya ia pinjaman Allah semata-mata dan Dia boleh mengambilnya semula dalam sekelip mata!

Seperkara lagi kemuliaan seseorang terletak pada ketakwaannya kepada Allah Taala. Tak kiralah dia cleaner pun. Tah tah cleaner tu lebih mulia kedudukannya di sisi Allah berbanding kita. Tah tah cleaner tu anak keluarga miskin tengah cari duit untuk menyambung pengajiannya. Tah tah satu hari nanti cleaner tu jadi Remisier berjaya! Hawhawhaw...

PS - Tulis episod ni rindu pulak nak makan taufu fah... Kat mana ada jual yer?

PSS - Sesekali makan di McD sesorang tengok budak-budak tu bekerja teringat pulak kisah silam... 

Andainya anda suka kisah anak Pak Gad bernama FY ini, like dan sharelah cerita ini supaya orang lain juga akan mendapat manfaat darinya. InsyaAllah.

Kalau anda ketinggalan episod-episod yang lepas, Layari www.manrempit.blogspot.com ia ada di sana. Sambil tu bacalah novel Man Rempit anak Pak Gad jugak tu...

Mungkinkah ia juga kisah FY?

Monday, January 16, 2017

EPISOD 11 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY



EPISOD 11 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY

Episod - Perginya seorang Pak Gad bapa yang FY sayangi...

Biarpun bapa FY bukanlah bapa yang sempurna. Punya kelemahan di sana sini tetapi dia mendidik FY dengan baik, penuh dengan nasihat-nasihat yang bernas.

Menjadi anak Pak Gad ini bukannya mudah. Kalau dahulu FY nak mengaku FY anak Pak Gad pun susah. Malu weiii... FY yakin ramai anak-anak Pak Gad, anak-anak drebar, anak-anak tukang kebun dan sebagainya yang malu nak mengaku yang dirinya itu anak kepada tukang kebun, drebar dan sebagainya.

Kemudian ramai juga yang memandang rendah kepada keluarga Pak Gad seperti kami ini. Yelah orang susah. Kena pulak anak Pak Gad Univesiti Malaya. 

"Duduk dalam Universiti tapi tak dapat masuk Universitipun!" Ejek mereka.

Sebenarnya dalam adik-beradik bapa FY, dia sahaja yang kureng sikit. Yang lain-lainnya hebat-hebat belaka. Jadi secara tak langsung anak-anak mereka pun hebat-hebat belaka! Doktor, Engineer semua ada malah yang belajar di Harvard pun ada.

Pun begitu bapa FY ini seorang yang prihatin, bertimbangrasa, berkepimpinan dan dihormati oleh adik beradiknya. Pada umurnya 32 tahun dia dinaikkan pangkat menjadi Ketua Pengawal, Pengawal termuda menjadi ketua pengawal di kala itu.

Nama Pak Gad dalam cerita ini, bapa FY ialah Mohamed Yusup bin Jamal.

Antara adik beradik bapa FY ini ialah ;
Mejar (B) Ibrahim Jamal
Dr Ismail Jamal yang baru meninggal tempohari.
Dato Prof Dr Rahman Jamal, Pengarah di HUKM
juga Tan Sri Dato' Seri General (B) Abu Bakar Jamal.

Pak Usu FY,  Dato Prof Dr Rahman Jamal

Hebat-hebat adik beradik bapa FY tu... Mungkin juga gen keturunan mereka ini ada dalam darah FY agaknya...

Bapa FY pula dok ponteng sekolah layan Bobby dan Sangam di zaman mudanya. Akhirnya pada umur 17 tahun dia keluar rumah jadi Askar British dan bila Singapura split dengan Malaysia dia tak teruskan menjadi askar melayu tetapi dia memilih untuk menjadi Pak Gad.

Pepun korang jangan ponteng sekolah tau!

Pada umurnya 19 tahun dia telah
berkahwin dengan ibu FY. Dasat betul!

Bapa FY ini juga seorang pemain muzik. Dia boleh bermain gitar dan beberapa instrumen muzikal yang lain. Dia tubuh band yang terdiri dari anggota keselamatan dengan nama D'Awalis dimana dia bermain gitar.

Rabu 9 Mei 2001
Bapa FY naik ke pentas di dalam Dewan Tuanku Chansellor (DTC) dengan gitarnya sebagai rehersal bagi persembahan hari Quality yang akan diadakan hujung minggu tersebut...

Beliau memilih untuk menyanyikan lagu bertajuk Keagungan Tuhan...

Insaflah wahai manusia

Jika dirimu bernoda
Dunia hanya naungan
'Tuk makhluk ciptaan Tuhan

Dengan tiada terduga
Dunia ini kan binasa
Kita kembali keasalnya
Menghadap Tuhan yang Esa

Dialah pengasih dan peyayang
Kepada semua insan
Janganlah ragu atau bimbang
Pada keagungan Tuhan
Betapa Maha Besarnya
Kuasa segala semesta

Siapa selalu mengabdi
Berbakti pada Ilahi
Sentosa selama-lamanya
Di dunia dan akhir masa...



Inilah lagu terakhir yang dinyanyikan oleh bapa FY itu...

Tak sempat menghabiskan lagu tersebut jam 3.45 petang beliau tersungkur diserang penyakit jantung.

Entah kenapa Allah Taala mentakdirkan dia menyanyi lagu tersebut FY pun tak tahu walhal berjuta lagu lain yang boleh dinyanyikannya. Apapun ia lagu yang baik untuk kita ambil iktibar. Ini kisah benar, sebagaimana ia terjadi. FY tak mengada-adakan cerita. Tipu berdosa ma!

Pakcik Ali Omar kawannya menelefon FY yang pada masa itu bekerja di Affin Bank. FY terus memecut dari Jalan Sultan Ismail menuju ke PPUM yang letaknya di Petaling Jaya. Airmata mengalir sepanjang perjalanan kerana FY seakan tahu yang dia akan pergi meninggalkan kami semua hari itu dan telahan FY benar belaka kerana pada jam 5.10 dia disahkan meninggal dunia oleh doktor PPUM pada umurnya 53 tahun. Pada ketika itu FY dan ibu FY berada di sisinya.

Selamat tinggal abah... Selamat bersemadi di sana... Semoga Allah mencucuri rahmat dan meletakkan abah di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh.

Biarlah apa orang nak kata tapi kaulah bapa paling sempurna dan yang paling hebat buat FY!

FY berjanji akan menaikkan martabat keluarga kita ini, FY berjanji akan mengangkat darjat keluarga kita ini dari tempat yang hina dina ke tempat yang terpuji keluar dari kepompong kesusahan!

Itulah janji FY semasa arwah meninggal dunia tanggal 9 Mei 2001.

Arwah tidak meninggalkan apa-apa harta benda mahupun pusaka. Yang FY ambil hanyalah gitar kapok bagi mengingatkan FY padanya.

Dari kosong FY memulakan langkah. Dalam hal ini bersyukurlah andai anda dilahirkan dalam keluarga yang senang kerana ia pastinya satu nikmat yang besar. Hargai ibubapa anda kerana mereka bisa memberikan segala yang anda mahukan. Percayalah kalau anda rosakkan diri anda takkan kemana!

16 tahun telah berlalu...

Apa yang menyedihkan ialah bapa FY itu tak dapat melihat melihat dan mengecapi bersama kejayaan ini. Entahlah, mungkin dari jauh, entah dimana rohnya berada FY harap dia berasa bangga dan gembira dengan kejayaan anaknya ini... 

Anaknya berjaya jadi orang! Besok lusa tak siapa tahu.

Kehilangan arwah abah telah menyebabkan FY tenggelam punca kerana hilang tempat mengadu namun disebalik semua ini ia juga merupakan satu hikmah yang amat besar.

Semenjak itu pengaduan FY bukan lagi kepada mana-mana manusia tetapi hanya kepada Allah yang SATU dalam susah mahupun senang!

Sekian coretan FY buat kali ini... Semoga ada manfaat dibawa bersamanya...

FY

PS - Kalau FY meninggal dunia sama umur dengan arwah bapa FY, nampaknya FY tak punya banyak masa lagi... 😰

Korang maafkanlah FY yer kalau ada salah dan silap...

Andainya anda suka kisah anak Pak Gad bernama FY ini, like dan sharelah cerita ini supaya orang lain juga akan mendapat manfaat darinya. InsyaAllah.

Kalau anda ketinggalan episod-episod yang lepas, Layari www.manrempit.blogspot.com ia ada di sana. Sambil tu bacalah novel Man Rempit anak Pak Gad jugak tu...

Mungkinkah ia juga kisah FY?

Sunday, January 15, 2017

EPISOD 10 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY



EPISOD 10 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY

Episod ; Perjalanan kerjaya yang tidak dirancang.

Sebagai anak Pak Gad, bapa FY tidak pernah memberitahu apatah lagi memberikan garispanduan apakah kerjaya yang terbaik untuk FY lakukan bila FY dewasa nanti. 

Bila dah dewasa setelah membaca buku Rich Dad Poor Dad karya Robert Kiyosaki barulah FY faham akan semua ini. Nantilah ada masa FY ceritakan mengenai intipati buku ini.

Jadi dalam hal kerjaya ini FY ikut sahaja ke mana arah tuju kehidupan ini bawa ke kiri ke kanan tidak mengapa. Dalam erti kata lain biarlah Allah Taala yang menentukan perjalanan hidup FY ini.

Zaman dulu kalau di sekolah rendah semasa dalam darjah 6, cikgu akan memberikan satu kad untuk kita nyatakan apakah yang kita ingin jadi bila kita besar nanti.
(La ni ada ke lagi kad tu agaknya?)

Pada masa itu cita-cita yang famous ialah kerani, cikgu, doktor, engineer dan lawyer antaranya. Kalau dalam radio itu, ada interview dengan budak kecik, kalau ditanya apakah cita-cita mereka, mereka akan menjawab nak jadi doktor!

Jadi FY pun pilih nak jadi doktor... Chewah!

Masalahnya masuk tingkatan 1 jurusan Perdagangan pulak dah! Habislah cita-cita nak jadi doktor itu! Tak apalah FY nak jadi akauntan pulak! Tukar cita-cita.

Mak bapak FY tak kisahpun mana mana pun boleh...
Ek pun tak, ork pun tak... Hawhawhaw...
 
Lepas SRP @ PMR @ la ni PT3, oleh kerana keputusan FY baik, masuk jurusan Sains pulak dah! Apa lagi tukar lagi, tukar jadi doktor balik!

Tak sampai 3 bulan dalam jurusan Sains, dapat sekolah Teknik Cheras jurusan mekanikal engineering! Dah! Masak! Tukar lagiiiiee... Nak jadi engineer pulaklah....  Bantai jelah... hawhawhaw...

Mak bapak FY tak kisahpun mana mana pun boleh...
Ek pun tak, ork pun tak... Hawhawhaw...

Lepas tu masuk ITM jurusan Pembankang... Ehhhh! Bukan! Pembankan @ Banking Studies! Oklah... Tukar lagi kerja bank pun kerja banklah!

Kena 2 semester sekali lagi sebab kelulusan FY okay, FY layak masuk Diploma in Investment Analysis. Sekali lagi ia bertukar... Pening... Pening...

Mak bapak FY tak kisahpun mana mana pun boleh...
Ek pun tak, ork pun tak... Hawhawhaw...

1990 
Praktikal di BBMB Securities, Bangunan MAS. (Bangunan yang dah kena jual tuuu)
Semasa praktikal itu FY bertemu dengan seorang Remisier yang pendapatannya lebih RM60000 sebulan telah membuka minda FY serta menetapkan haluan dan cita-cita FY untuk menjadi seorang Remisier satu hari nanti!

Balik dari Amerika dengan kelulusan Sarjana Muda Kewangan dan Pelaburan cita-cita menjadi Remisier masih kemas di hati.

Tapi sebab ramai orang keliling mengatakan yang pilihan profesion FY tu tak bagus, bergelumang dengan dosa, riba dan sebagainya sekali lagi FY mengambil keputusan untuk menukar profesion. Yang kemas di hatipun bersepah jadinya...

Kali ini FY nak jadi penulis dan motivator. Jadi selama 14 tahun selepas itu FY menulis dan menulis, cuba memasarkan diri untuk menjadi motivator malah cuba mendapatkan kerja dengan Dato' Dr Mohd Fadzilah Kamsah. Motivator tersohor negara. Namun gagal.

2002
FY bawa modul motivasi dan Buku Keluar Dari Tempurung karya FY untuk bertemu dengan DMFK di pejabatnya di Bangi namun tak dapat bertemu dengan DMFK pun. Setakat bertemu dengan GM nya sahaja. Jawapannya mendukacitakan.

2005 
FY tulis blog motivasi tapi tak ada siapapun yang melayari apatah lagi membacanya. Buku motivasi dah 4 buah tapi tak ramai yang tahu... Hawhawhaw...

Sepanjang masa itu FY masih bekerja di Kenanga Investment Bank Berhad.

2010 - FY mengambil keputusan untuk menulis blog pelaburan saham. 

Tahu apa jadi? Rupanya ramai mata duitan di luar sana! Hawhawhaw... Blog itu meletup dan menjadi blog pelaburan saham yang paling tinggi trafiknya di alam maya. Blog bernama www.faizalyusup.net. Layarilah kalau anda mahukan input pelaburan saham dalam Bahasa Melayu.

The rest is history...

2016
CEO DMFK cari FY untuk berkaliborasi. FY bukan jadi pekerja kepada DMFK tapi jadi JV partner weii!!! Untuk seminar Rezeki Segera Selepas Bersara. What goes around comes around agaknya!

Begitulah susunan Allah terhadap perjalanan kerjaya FY.

Kesimpulannya pokok kaktus duduk yang di tengah panas, janganlah kita pandai-pandai meletakkannya di tempat yang sejuk. Pasti pokok kaktus itu akan lemau dan layu...

Akhirnya FY umpama pokok Kaktus yang duduk di tempat yang panas dan kering sesuai dengan kedudukan dirinya mengikut susunan dan ketentuan Allah Taala.

Besok lusa? Tak tahu lagi... Jangankan besok lusa, lagi 10 minit pun FY tak tahu. FY ikut je susunan Allah. Walau di mana kita berada, walau apapun yang kita lakukan, kita buat yang terbaik. Itu saja prinsipalnya...

Maka beruntunglah anak-anak yang punya ibu bapa yang dapat memberikan garispanduan dan menunjukkan hala tuju kehidupan mereka di masa hadapan.

Pun begitu di penghujung cerita semuanya terletak di tangan Allah Taala...

Owh ya... Dengan kerjaya anda sekarang anda sedang lemau dan layu? Kena tukar profesion kot? Hawhawhaw...

Sekian episod kali ini,
FY

Sekiranya anda suka kisah anak Pak Gad bernama FY ini, like dan sharelah cerita ini supaya orang lain juga akan mendapat manfaat darinya. InsyaAllah.

Kalau anda ketinggalan episod-episod yang lepas, Layari www.manrempit.blogspot.com ia ada di sana. Sambil tu bacalah novel Man Rempit anak Pak Gad jugak tuuu...

PS - Masa FY berumur 5 tahun cita-cita FY ialah untuk menjadi askar kominis! Itulah yang diberitahu oleh mak FY... Hawhawhaw...

PSS - Betullah menjadi remisier boleh dapat pendapatan lebih RM60000 sebulan malah lebih dari itu...


EPISOD 9 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY



EPISOD 9 - KISAH ANAK PAK GAD BERNAMA FY

Balik dari Amerika dengan segulung ijazah semua graduan merasakan dunia ini kita yang punya! Kita rasa satu hari nanti kita akan jadi jutawan! Kita akan jadi kaya raya dan berjaya! 

Everything is on track! FY pun rasa begitu juga...

Hakikatnya langsung tidak begitu, dalam realiti hidup ini begitu sukar dan susah. Mencari duit itu susah. Hidup susah mati lagilah susah. Masa hidup bawah tanggungan mak bapak taklah rasa sesusah nie...

Memulakan kerjaya di Affin Bank, Menara Affin Bank, Wisma SPK, Jalan Sultan Ismail kemudian tak lama kemudian bertemu jodoh pada umur 27 tahun. ( Bab ni dalam episod lain! ) Untuk mencukupkan perbelanjaan perkahwinan maka FY terpaksalah berpisah dengan motor Superbike kesayangan yang dibeli dan dibawa balik dari USA dahulu. 😰 Bye-bye my love!

Dengan gaji sebanyak RM1600 tidak memadai untuk menampung kehidupan berkelamin pada ketika itu. Kami tinggal bersama abang dan kakak ipar FY dalam apartment tiga bilik di Sek 18, Shah Alam. Berkongsi dapur, peti ais dan TV tapi semuanya milik abang FY.

Yang kami ada cumalah set bilik tidur hantaran kahwin. Mungkin inilah sebabnya FY punya anak sampai enam orang. Tak ada kerja lain nak buat... Hawhawhaw...

Untuk menjimatkan kos kami naik motor kapcai Honda C70 belas ehsan bapa FY dari Seksyen 18 Shah Alam ke pusat bandar Kuala Lumpur. Dulu hebat sebelum kahwin pakai Superbike, dah kahwin pakai kapcai. Malu siyot! Apa lagi bila hantar isteri ke pejabat FY parking jauh-jauh takut ada orang nampak! Alahai...

Isteri FY pula bunting pelamin selepas itu. Nikah bulan Mac, Bulan Disember baby tu dah due. Maka lagilah akan bertambah perbelanjaan bagi persediaan untuk menyambut cahaya mata kami yang pertama yang perlu disediakan. Nasib baiklah baby due bersalin pada bulan Disember. Kenapa nasib baik? Sebab pada bulan Disember kami akan mendapat bonus dari pihak bank. Selamatttt...

Anak pertama FY, Aina selamat dilahirkan tetapi dia didapati menghidapi penyakit jantung berlubang atau VSD. Demam kepialu isteri FY bila mendapat tahu mengenai perkara itu. Dah satu masalah lagi bertambah. 

Pada FY tiada apa yang boleh FY lakukan. Bukannya FY boleh ambil pisau di dapur dan belah dada anak FY itu kemudian tampal plaster bagi memperbaiki keadaan itu. Menangis air mata darah pun tak dapat menyelesaikan masalah tersebut.

Apa yang FY boleh buat ialah untuk mencari jalan iaitu mencari duit bagi membiayai pembedahan anak FY itu. Ia memerlukan perbelanjaan sebanyak lebih kurang RM15000 ke RM20000 ringgit bagi menyelesaikan masalah ini. Jadi seakan tiada apa terjadi FY terus pergi kerja macam biasa sedangkan isteri FY MC 8 hari kesedihan. Katanya FY tak ada perasaan. Kulit badak air! 

Kalau orang lain terus down, terus dirundung kesedihan yang berpanjangan malah ada yang menjadi gila disebabkan kerana keadaan yang begini namun tidak FY. FY bangkit! FY tak mahu mengalah apatah lagi berputus asa. FY mula membuat kerja sambilan seperti menjual insurans, saham amanah, MLM dan sebagainya. Nak cari duit! Nak cari duit!

Di sinilah terbentuknya sikap multiple stream of income dalam diri FY dan sehingga kini ia membawa kebaikan yang banyak kepada FY. Dalam hal ini FY percaya kita semua perlu ada multiple stream of income macam yang Ahmad Maslan kata tuuu... hahahahaha... Adalah lebih baik kita punya banyak lorong pendapatan bagi menjamin kehidupan dunia yang lebih baik di masa hadapan.

Jadi dugaan Nurul Aina membangun dan memotivasikan FY untuk bekerja lebih kuat sehingga FY sampai ke tahap ini. Anda pula janganlah pakukan punggung di atas katil di dalam bilik gelap hanya kerana makwe tak jawab telefon sejak semalam... hawhawhaw...

Kemudian FY terhutang budi kepada beberapa orang dalam episod kali ini...

Director Kenanga Datuk Ramli Ismail memberikan sumbangan sebanyak RM 5k setelah FY menulis surat kepadanya. Sebab inilah amat berat untuk FY tinggalkan broker Kenanga ini. Terhutang budi punya pasal...

Sumbangan dari bapa saudara FY, Hj Ibrahim Jamal, Dato' Dr Rahman Jamal dan beberapa pihak lagi akhirnya membolehkan anak kecil bernama Nurul Aina itu menjalani pembedahan tersebut dengan jayanya...

Masalah jantung berlubang Nurul Aina selesai... Alhamdulillah kepada Allah FY panjatkan kesyukuran...

Kes jantung berlubang Nurul Huda anak kelima FY? InsyaAllah no problemo... Kali pertama memang susah tapi kali kedua lebih senang... InsyaAllah...

FY
Hidup kena cool, Hati kena mulia...

PS - Ijazah Sarjana Muda tu ori tauu... Hawhawhaw..

Kalau anda suka kisah ini dan ketinggalan episod-episod yang sebelumnya sila layari